70 % av allt förändringsarbete går åt pipsvängen

När 70 % av allt förändringsarbete går åt pipsvängen kanske det är dags att fundera kring varför? Tidigare i veckan gick vårt frukostseminarium av stapeln på temat digital transformation & människan. Helt avgörande för om du ska lyckas med en digital transformation är att:

  • Den digitala transformationen är nedbruten i relevanta parametrar så den blir hanterbar för medarbetarna
  • Att medarbetarna vet vad som förväntas av dem och kan leverera det som krävs

Dessa två komponenter låter ju helt självklara men dessvärre är det här många går bet. Och vi vill inte se fler göra det!

I en framtid där förändringarna med största sannolikhet kommer gå allt snabbare blir det viktigare än någonsin att ge människan stöd för att kunna hänga med. För när chefen säger ”vi måste blir bättre på allt det digitala” leder det snarare till stress hos medarbetarna och en känsla av icke-kontroll. Då begreppet digitalisering har blivit så oerhört brett och komplext har det blivit svårt, även för experterna, att följa med. Området måste brytas ner och göras hanterbart, samt stöd ges för ett ökat självlärande inom organisationen. 

Digitalisering handlar idag minst lika mycket om människan som de tekniska möjligheterna. Vår tes är att människor som mår bra, vet vad de ska bidra med och upplever en känsla av kontroll i sitt arbete också blir mer kreativa, adaptiva, lösningsorienterade och modiga. Så det första vi bör göra är att skapa förutsättningar för medarbetarna att utveckla sin fulla potential och utifrån detta bryta ner den digitala transformationen i tydliga strategier. Då skapar vi den interaktion mellan teknik och människa som ger relevanta och långsiktiga resultat!

Changers-3-1.png

Vår frukostföreläsning spände från digitala strategier, AI, #birdswitharms, ett samhälle på kortisol, hur allt börjar och slutar med en känsla till att förändringens vinnare blir de som kan bryta ner digitaliseringen och skapa en känsla av tillfredsställelse hos sina medarbetare.

Vi skickade med deltagarna två frågor som vi anser är synnerligen viktiga att fundera på och kanske kan de även hjälpa dig att få förståelse för din digitala stress?

  • Hur pass definierat är ordet digitalisering hos er idag?
  • Hur ofta upplever du att du och dina kollegor känner tillfredsställelse i arbetet?

Vår tagline är “Digital transformation – inte på bekostnad av, utan tack vare, medarbetarna!”, helt enkelt för att vi är övertygade om att det är vägen vi måste gå! 

Stort tack till alla er som kom på vår frukost och ett lika stort tack till House of Radon och Einar Bodström som ville göra detta tillsammans med oss!

/ Jenny Collén Gustafsson och Judith Wolst, grundare till Changers