Vi håller på att skapa ett samhälle på kortisol

Vi håller på att skapa ett samhälle på kortisol” och vad menar vi med det?

Jo att om vi inte tänker till, och det snart, har vi skapat ett samhälle som absolut inte kommer klara av att göra det bästa av alla de möjligheter som digitaliseringen faktiskt kan innebära!

Dagligen matas vi med ord som “digitalisering” och “förändring”. Och det är inte på vilken nivå som helst utan det är ALLT SKA DIGITALISERAS och EXPONENTIELL FÖRÄNDRINGSTAKT! Det är begrepp som genomsyrar vårt samhälle på alla nivåer och vi står alla mitt i det och försöker greppa vad som händer. Samtidigt som ingen kan ge exakta svar eftersom ingen vet vart allt kommer sluta.

Forandring-1080x675.png

Men det vi faktiskt vet är att en av de största uppgifterna vi har idag är att rusta människor för digitaliseringen och framför allt för att kunna leva i en exponentiell förändringstakt av sällan skådat slag!

En förändringstakt som för de allra flesta är oerhört utmanande och en anledning till att vi idag ser sjukskrivningar på grund av stress skena.

Det vi kanske inte tänker på är vad det faktiskt innebär på aggregerad nivå. När människor blir stressade ökar produktionen av kortisol, noradrenalin och adrenalin. Kroppens stresshormon pumpas ut och förbereder oss på att fly eller slåss. Det skapar beteenden som är helt kontraproduktiva de vi behöver för att kunna hantera förändring! Forskarna har till och med sett att detta gör att delar av vår hjärna (där vi har analytiskt tänkande, kreativitet och minne) krymper!

Så vår egen processor som idag ska hantera oerhörda mängder information (och inte har förändrats nämnvärt på 180 000 år…) blir mindre när den skulle behöva funka bättre än någonsin!

När vi integrerar personlig utveckling i vår digitala transformationsprocess gör inte vi det bara för vi vill att människor ska må bra. Vi gör det för att bidra till att den aggregerade kortisolnivån ska minska så att människor kan nyttja sin fulla potential! För att människor som mår bra odlar de beteenden som en exponentiell förändringstakt kräver!

Och därför skapar våra program resultat långt över det förväntade! Varje gång!

/ Jenny Collén Gustafsson, medgrundare till Changers